2019. június 5., szerda

Hogyan válasszunk lovardát - kezdő szint

Mai posztomban azt szeretném alaposan körüljárni, hogy hogyan tudnak kezdő lovasok, vagy a kezdő lovasok szülei jó lovardát választani teljesen laikusnéknt.

Ez egy nagyon fontos és nehéz megoldandó feladat teljesen kezdő lovasoknak és olyan szülőknek, akiknek annyi a szerzett tudása a lovakról, hogy "elől harap, hátul rúg, középen meg ledob".

Az a jó hírem, hogy kellő odafigyeléssel és objektivitással nem lehetetlen akár elsőre jól beválasztani.

Nézzük akkor, hogy melyek azok a támpontok, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy nektek való hely-e a kiszemelt lovas létesítmény:

1. Hallgass a megérzéseidre.
Sőt, bármilyen nehéz is, hallgass az anyukád megérzéseire is.😘
Ez is, mint a legtöbb dolog az életben, alapvetően egy érzelmi döntés lesz. Szerencsére úgy vagyunk összerakva, hogy az első zsigeri reakciónk mindig rámutat valami lényegesre, nagyon sok esetben beigazolódik hosszú távon.
Saját élményem:  Az én első "tudatos"lovarda választásom úgy zajlott, hogy elmentem terepszemlét tartani, az első ló, akit megláttam, Jázmin volt:) (Hello, hello destiny😍😍😍) Szétnéztem az istállóban, tetszett, mit láttam. Beszéltem az akkori lovardavezetővel és nem tetszett, amit láttam.  Elkapott az az igazi, zsigeri hidegrázás. Mivel a beszélgetés hamar kiforogta, hogy egy hónap múlva már másik lovardában fog oktatni, én egy hónappal később mentem először oda lovagolni és nem bántam meg. Hosszú évekig lovagoltam ezen a helyen - nyilvánvalóan másik edzőkkel;)

2.  Rend a lelke mindennek.
Alapvető kell, hogy legyen egy lovardában a rend. A szanaszét hagyott ápolós cuccok, szétszórt trágya az istállóban, nyergesben, nyergelős helyen, eldobált vasvilla nem jelentenek semmi jót. Ha nem figyelnek az amúgy igen drága felszerelésre, nem valószínű, hogy más szabályokat precízen betartanak - márpedig egy lovarda veszélyes üzem, a hanyagság előbb, vagy utóbb balesethez vezet.

Ez nem volt szép!😅

3. Koszos, ápolatlan, büdös, sovány lovak.
A sáros ló nem koszos, hanem boldog, a lószag nem büdös.😅 De ha azt tapasztaljátok, hogy az iskolalovak lábán, farán, hasán, ne adj isten fején vastag régetben áll a beton keményre száradt szar, akkor mindenképpen csengjen a fejetekben a vészcsengő, mert az nem normális. Egy rendszeresen használt, lelkiismeretesen ápolt lónál ez nem fordulhat elő. Az ilyen ló, nem kellemes lószagú, hanem áporodott, büdös, trágya szagú.
Jó pár elfogadható oka lehet annak, ha egy ló éppen az adott pillanatban az ideális konditól KISSÉ soványabb -pl. szopós csikója van, betegségből lábadozik, stb,... De ha azt látjátok, hogy az egész iskolaló állománynak zörögnek a csontjai, az nem elfogadható.

4. Rosszindulatú, folyamatosan sunyító, rugós, harapós lovak.
A ló tükör, olyan az emberekkel, mint az emberek ővele. Ha a nap. mint nap "közkézen" forgó lovak csípnek, rúgnak, ott valami biztosan nem stimmel. Egy iskolalóval szemben alap elvárás, hogy jóindulatú, ápolható, szerelhető, segítőkész legyen. Nincs olyan, hogy "jaj hát ennek a lónak kicsit makrancos a természete". Ez emberi kifogás, amivel a nem megfelelő bánásmódot akarják elkendőzni. Ha azt tapasztaljátok, hogy a lovak félősek, ijedeznek hirtelen mozdulatokra, hangosabb szóra, nevetésre, pláne ha ilyen reakciójuk van az edzőre, meneküljetek.😫 Alapesetben a lovak bíznak az edzőben, szeretnek vele lenni, mert következetes és igazságos velük, ő jelenti számukra a biztonságot és állandóságot.


Egy iskolaló legyen együttműködő és jóindulatú az emberekkel.

5. Erőszak
A lovak verése semmilyen körülmények között nem elfogadható. Jó, de ehhez érteni kell, mi számít verésnek, meg mi számit erős nyomásnak. Lovas szülőnek, kezdő lovasnak nem mindig lehet egyértelmű a kettő közötti különbség, DE:
Ha bármi olyan elhangzik, hogy "a lovat néha el kell verni, hogy megtanulja..."
Vagy bármi olyat látnak, vagy hallanak, ami egyértelműen dühből, kontroll és koncepció nélküli erőszakra utal, az NEM elfogadható. Onnan menni kell, azonnal. A lovas és a lovak érdekében is. Mert cinkos, aki néma. Azzal, ha félrenézünk az állatokkal szembeni előszakkal kapcsolatban, sőt, anyagliag támogatunk egy olyan helyet, ahol ez megengedett, csak segítünk fenntartani ezt a borzasztó ördögi kört.

5. A tisztelet hiánya
A lovasoktatás nem egy demokratikus felállás. Az edző közli a teendőt, a lovas pedig legjobb tudása szerint végrehajtja. Teljesen hétköznapi, normális dolog, ha az edző megemeli a hangját, a.k.a. időnként teli torokból ordít.😀 Tényleg.😂 Ezt úgy hívják  a lovasra tett nyomás fokozása.😎 Az edzőnek a lovas négyszögben állva elég korlátozottak a lehetőségei arra nézve, hogy hatással tudjon lenni a lovasra. Az egyetlen eszköze a hangja. A kommunikáció stílusa viszont nagyon nem mindegy. Semmilyen körülmények között nem elfogadható, hogy a lovas személyére, vagy lovastudására gúnyos, becsmérlő kifejezéseket használjon, pláne nem nyomdafestéket nem tűrő szavakkal. Avagy a káromkodás, tiszteletlen beszéd nem helyénvaló. Soha, semmilyen módon. Vicceskedve sem. Pláne nem úgy.


6. Sznoboskodás
Lehet, hogy ennél a pontnál kiverem pár embernél a biztosítékot.😂 Az rendben lehet, hogy ha az edző elvárja a lovasától, hogy kifejezetten lovaglásra tervezett felszerelésben üljön lóra. Nem véletlenül olyan a lovas nadrág és lovagló cipő, csizma, amilyen. Lényegesen praktikusabb és kényelmesebb direkt arra kitalált cuccokban lovagolni. A védőfelszerelés használata minden kérdésen felülálló, a kobak életet menthet. Az is elfogadható lehet, ha a lovarda nem biztosít kobakot, hanem sajátot kér - bár a legtöbb helyen vannak lovardás védőfelszerelések. Az viszont nem OK, ha az edző azt meg akarja szabni, milyen márkájú felszerelés a kívánatos.

7. Alap szolgáltatás
A lovasoktatás egy szolgáltatás. Pénzt adunk, amiért a megállapodás szerinti lovas szolgáltatást kapunk. A lovardának biztosítania kell a ló fel - és leszerelésére alkalmas helyet, és a kezdők számára is biztonságos lovas pályát. Ezen felül mosdót, valamint öltöző helyiséget, ahol lehetőség a lovas felszerelés átvételére és a holmink (kocsi kulcs, telefon, pénztárca, táska, stb...) biztonságos elhelyezésére. Ha ezek nem adottak, hosszú távon sok kellemetlenségünk adódhat.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése